Één maand zonder zuivel voor een zuivere huid

Sinds mijn 13e heb ik last van een onzuivere huid. Puistjes begonnen beetje bij beetje op te duiken op mijn voorhoofd.  Inmiddels ben ik 20 en heb ik nog steeds ‘probleemzones’, voornamelijk op mijn wangen en kin. Ik gok dat dit grotendeels te maken heeft met hormonen, maar hoe weet je dat zeker als je nog steeds zuivel inneemt, terwijl wordt gezegd dat dat je huidproblemen juist verergert?

 

Meer melk dan gedacht

 

Als je er bij stil gaat staan merk je dat je meer zuivelproducten consumeert dan je denkt. De melk bij de cruesli, een laagje boter op je brood en een lekker toetje na je heerlijke avondmaal. Bij de opvoeding wordt ons in het hoofd geprent dat we zuivel nodig hebben voor onze botten. Die redenatie klopt voor een gedeelte, je hebt wel degelijk calcium nodig, maar dat hoeft niet door elke dag een glas melk te drinken.

 

Calcium zit niet alleen in zuivelproducten maar ook in een hoop andere soorten voeding. Amandelen, garnalen, sojabonen en sojamelk zitten bomvol calcium. Er zijn een aantal redenen waarom je beter zou kunnen stoppen met consumeren van zuivelproducten, waaronder voor je gezondheid.

 

Voeding speelt een grote rol voor de conditie van je huid. Zuivelproducten kunnen de oorzaak zijn van huidproblemen zoals acne en eczeem. Waarom? Omdat zuivel een grote hoeveelheid groeihormonen bevat en dit de talgproductie aanspoort. Yikes.

 

Mijn algehele ervaring

 

Zoals ik al aangaf, zitten er groeihormonen in zuivel en bevordert dit talgproductie. En dat zou best wel eens een reden kunnen zijn dat ik vaak onzuiverheden heb op en rond de kin, ook wel hét hormonale probleemgebied. Dus, aan de slag geblazen. Een hele maand lang heb ik zo min mogelijk zuivel geprobeerd binnen te krijgen. Dit was zeker niet altijd makkelijk binnen een gezin die wel zuivel consumeert, maar ik heb mijn uiterste best gedaan!

Het is lastig te peilen of er verschil is te zien aan mijn huid. Wel moet ik zeggen dat door deze ervaring mijn suikerinname ook een stuk minder was. Dit kwam voornamelijk omdat ik geen koekjes en chocolade meer at en dat draagt ook bij aan een huid met minder onzuiverheden. Het is sowieso al een goed iets om het idee te hebben dat je beter bezig bent voor je huid, op die manier zul je je misschien minder zorgen maken. En een betere gemoedstoestand is gunstig voor je huid! Dat is natuurlijk wat je wilt bereiken.

 

Is dit de moeite waard?

 

Ik zou zeggen: probeer het eens voor jezelf! In mijn mening is iets zeker de moeite waard als het je een mooie huid op kan leveren. Voor mijn gevoel is er niet veel veranderd aan mijn huid, maar misschien werkt het voor jou wel heel goed!

 

Ga je vanaf nu anders met zuivel om in je eetpatroon? Of doe jij al iets (of juist niet) in je eetpatroon voor je huid?

 

Liefs,

Dianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *